top of page

GRATINIRANE TESTENINE Z BROKOLIJEM

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Dec 5, 2020
  • 1 min read

Imate radi hrustljavo zapečene testenine? V ta recept se je pritihotapil brokoli, ki poživi jed in poskrbi da testenine postanejo zdrav in barvit obrok, ki je lep tudi na prvi pogled.


ree

SESTAVINE:


1 brokoli

300 g testenin (moji najljubši za ta recept so fusilli)

130 g masla

1 žlica moke

200 ml zelenjavne osnove

300 ml mleka

nekaj sveže naribanega muškatnega oreščka

70 g celih mandljev

50 g parmezana

6 žlic svežih kruhovih drobtin (1 večji kos starega kruha)

10 rezin pancete

malo soli in popra


PRIPRAVA:


Operemo brokoli in ga razrežemo na cvetke. Na hitro ga pokuhamo v slani vodi, vendar samo 2 min. da ostane hrustljav. V drugi posodi skuhamo testenine. Tudi te naj bodo kuhane “al dente”. Odcedimo in jih pustimo v posodi. V ponvici stopimo 50 g masla, primešamo žlico moke, malce prepražimo, zalijemo z mlekom in zelenjavno osnovo in kuhamo na majhnem ognju približno 10 min., da dobimo gladko omako. Solimo in popramo po okusu. V omako naribamo ščepec muškatnega oreščka.

Vmes segrejemo pečico na 200⁰C. Pekač za narastke dobro namažemo z maslom. V mešalniku zmešamo mandje, kruh, nariban parmezan in preostalo maslo. Tako smo pripravili okusne drobtine, ki bodo poskrbele, da bodo testenine lepo hrustljavo zapečene.

Rezine pancete razrežemo na grižljaj velike koščke.

V posodi zmešamo testenine, brokoli, omako in polovico pancete. Pretresemo v posodo za narastke in velikodušno potresemo z drobtinami in preostalo panceto. V pečici pečeno približno 20 min. Proti koncu pečenja narastek pokrijemo s folijo, ki poskrbi da se jed ne zapeče preveč in brokoli ohrani svežo zeleno barvo.


Postrežemo z enostavno zeleno solato. Jaz včasih spečem narastek v porcijskih keramičnih posodicah in tako postane enostaven narastek odlična predjed slavnostnem kosilu ali večerni zabavi, ali pa priloga nedeljski pečenki.


Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page