top of page

JABOLČNA KROSTATA

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Nov 25, 2021
  • 1 min read

Krostata je ena super enostavna pita za katero ne potrebujete nobenega pekača in njena priprava ne zahteva veliko pekovskega znanja. Moja današnja verzija je z jabolki, lahko pa jo pripravite tudi z drugim sadjem ali pa z zelenjavo in jo postrežemo kot slani prigrizek.

SESTAVINE:


290 g moke

145 g hladnega masla

1 rumenjak

50 g sladkorja

4 srednje velika jabolka

3 velike žlice sladkorja

10 g masla

2 čajni žlički cimeta

1 jajce za premaz

mleti sladkor za potresanje


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 180⁰. V posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, sladkor, maslo in en rumenjak, da dobimo gladko testo. Če je testo preveč drobtinasto, lahko dodamo 2 žlici mrzle vode, da se sestavine lažje povežejo. Testo zavijemo v folijo in naj počiva v hladilniku 2 uri. Vmes olupimo jabolka in jim odstranimo peške. Prepolovimo in razrežemo na tanke kolute. Testo razvaljamo na peki papirju v obliko velikega kroga na 2-3-mm debeline. Rezine jabolk dekorativno položimo na testo. Rob širine 3 cm pustimo brez obloge. Sladkor zmešamo z cimetom in obilno posujemo po jabolkih. Maslo narežemo na kocke in ga potresemo po jabolkih. Prazen rob testa obrnemo proti notranjosti in oblikujemo rob rustikalne oblike. Jajce stepemo v mali posodici in z njim premažemo rok krostate. Peki papir s testom položimo na raven pekač in pečemo v pečici 30 do 40 min., da je testo lepo zlate rjave barve in zadiši iz pečice.

Ohlajeno narežemo na rezine in po želji serviramo s kepico vanilijevega sladoleda.


Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page