top of page

JABOLČNI ZAVITEK

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Feb 8, 2022
  • 1 min read

Ko želimo preprost jabolčni zavitek spremeniti v slavnostno sladico, potem uporabimo že pripravljeno listnato testo, ga zarežemo na trakove ki jih prepletemo v čudovito kito. Okrasimo s sladkorjem in čarobna sladica je tu.

ree

SESTAVINE:


1 zavitek že razvaljanega listnatega testa

1 kg jabolk

1 žlička mletega cimeta

100 g rozin

100 g sladkorja

½ dcl ruma

jajce za premaz

netopljiv sladkor za okras


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 200⁰ C. Jabolka olupimo in naribamo na lističe. Rozine operemo in namočimo v rumu. Ponev s prevleko proti prijemanju segrejemo in potresemo s sladkorjem. Sladkor počasi segrevamo, da nastane karamel in na njem prepražimo jabolka. Mešamo, da se vsa jabolka prepojijo s sladkornim karamelom in pokuhajo. Ohladimo. Testo, ki je že razvaljano na vsaki strani zarežemo na 2 cm široke trakove. Rozine mariniramo v rumu vsak pol ure, potem jih odcedimo. Ko so jabolka ohlajena, z njimi obložimo sredino testa. Potresemo s cimetom in rozinami. Trakove namažemo z rumenjakom in prepletemo enega preko drugega, da dobimo vzorec kite. Zavijemo konce testa, da nam nadev ne steče in previdno položimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Še enkrat vse skupaj premažemo z jajcem in potresemo z netopljivim sladkorjem. Pečemo približno 40 min. odvisno od pečice. Po polovici pečenja, temperaturo znižamo na 180⁰ C in spečemo do konca. Serviramo na lepem pladnju in pripravili smo lepo in okusno sladico.



댓글


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page