top of page

JUHICA IZ SVEŽIH JURČKOV IN KROMPIRJA

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Oct 4, 2022
  • 1 min read

Ko mene vprašate kaj je dobra juha, je moj odgovor zagotovo, da je to gobova.Tista prava iz svežih jurčkov, malo krompirčka, dišeča, gosta, vroča, z malo smetane na koncu. Moja izbira za jesen in zimo.

SESTAVINE:


3 manjši sveži jurčki

1 pest suhih jurčkov

1 dcl vroče vode

5 krompirjev

1 korenje

1 manjša čebula

1 lovorjev list

2 žlici oljčnega olja

1 l zelenjavne osnove

2 stebli peteršilja

malo timijana

sol in mleti poper

1 žlica kisle smetane


PRIPRAVA:


Jurčke očistimo morebitne umazanije. Pomagamo si z manjšim nožem, saj gob ni priporočljivo prati. Narežemo jih na srednje velike kose. Krompir olupimo, operemo ter narežemo na kocke. V manjši posodi v slani vodi kuhamo polovico krompirja. Drugo polovico prihranimo za gobovo juho. Suhe jurčke namočimo v vroči vodi. Čebulo olupimo in sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, jurčke in krompir. Korenje operemo in grobo naribamo in dodamo mešanici. Zalijemo z juho, dodamo lovorjev list in namočene jurčke in tekočino v kateri so se namakali. Kuhamo približno 2o min. oz. da sta kuhana krompir in korenje.

Kuhan krompir iz druge posode skupaj s tekočino zmeljemo s paličnim mešalnikom in dodamo juhi. Tako smo juho zgostili in nam ni potrebno uporabiti moke. Po okusu začinimo še s soljo in poprom in dodamo svež ali posušen timijan. Ko serviramo, juhi dodamo žlico kisle smetane in potresemo s sesekljanim peteršiljem.




Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page