top of page

PITA S SLIVAMI IN MANDLJI

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Oct 8, 2022
  • 1 min read

Pite so v moji družini najbolj zaželene sladice. Pite vseh vrst, najbolj klasične z jabolki, malo bolj zahtevne s frangipane nadevom ali pa preproste iz sezonskega sadja. Tako kot tale današnja. Slivova z mandlji. Najboljša ta hip!

ree

SESTAVINE:


240 g moke

120 g grobo mletih mandljev

50 g sladkorja

3 žlice mrzle vode

50 g rjavega sladkorja

150 g masla

½ žličke mletega cimeta


0,6 dcl sladke smetane

0,5 dcl mleka

3 žlice sladkorja

1 žlica moke

1 jajce

1 rumenjak

¼ žličke mletega cimeta

1 žlička vanilijeve paste

½ kg zrelih sliv


PRIPRAVA:


Najprej segrejemo pečico na 180⁰ C. Nato v posodi kuhinjskega robota zmešamo moko, mandlje, sladkor, cimet, vodo in maslo, da nastane drobtinasto testo. Nato ga razdelimo na dva dela. Z enim delom obložimo dno in stene nameščenega modela za pite, drugi del pustimo na sobni temperaturi. Model s testom postavimo v hladilnik za najmanj pol ure. Vmes operemo slive in jih prerežemo na pol in odstranimo koščice. V posodi zmešamo mleko, smetano, moko, cimet, sladkor, jajce, vanilijevo pasto in rumenjak. Ko se testo ohladi, ga pokrijemo s peki papirjem obložimo s suhimi stročnicami ali posebnimi kroglicami za “slepo peko” in pečemo 15 min., nato odstranimo papir in pečemo še 10 min. Nato na pol pečeno testo obložimo s slivami s prerezano stranjo navzdol in prelijemo s smetanovim prelivom. Preostanek testa nadrobimo v drobtine in potresemo po piti. p Pečemo 35 do 40 min. oz. da prijetno zadiši iz pečice. Ohladimo, po želji posujemo s sladkorjem v prahu in postrežemo.


Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page