POROVA JUHICA
- dobrovoljcmojca

- Nov 10, 2020
- 1 min read
Updated: Dec 5, 2020
Por je zelo uporabna zelenjava, morda celo malo podcenjena. Raste v vseh letnih časih in je enostaven za pripravo. Jaz ga v moji kuhi obožujem, kot sestavino vseh zelenjavnih juh, lahko ga uporabimo kot osnovo različnih rižot ali pa ga uporabimo kot glavnega igralca v samostojni jesenski juhici.

SESTAVINE:
3 manjši pori
3 manjši krompirčki
1 manjša čebula
2 žlici oljčnega olja
3 žlice svetlega balzamičnega kisa
1 l zelenjavne osnove
400 g smetane
2 stebli peteršilja
1 žlica mešanih semen (sezam, lan, sončnična semena)
sol in mleti poper
PRIPRAVA:
Por razdelimo na posamezne liste, dobro ga operemo, osušimo in sesekljamo. Krompir operemo ter narežemo ga na kocke. Čebulo olupimo in prav tako sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, por in krompir. Zalijemo z juho in začinimo s kisom. Kuhamo približno 25 min. oz.da se por in krompir zmehčata.
Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremasto juhico. Primešamo smetano in še enkrat dobro premešamo. Po okusu začinimo še s soljo in poprom.
Na krožniku serviramo potreseno s nekaj drobno narezanimi listi pora, sesekljanim peteršiljem in za hrustljavi okus, še z nekaj mešanimi semeni.
Porova juhica je idealna tudi za zamrzovanje. Hranimo jo v plastičnih posodicah in ko smo v časovni stiski, jo samo odmrznemo in topel obrok je pripravljen.






Comments