top of page

POROVA JUHICA

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Nov 10, 2020
  • 1 min read

Updated: Dec 5, 2020

Por je zelo uporabna zelenjava, morda celo malo podcenjena. Raste v vseh letnih časih in je enostaven za pripravo. Jaz ga v moji kuhi obožujem, kot sestavino vseh zelenjavnih juh, lahko ga uporabimo kot osnovo različnih rižot ali pa ga uporabimo kot glavnega igralca v samostojni jesenski juhici.


ree

SESTAVINE:


3 manjši pori

3 manjši krompirčki

1 manjša čebula

2 žlici oljčnega olja

3 žlice svetlega balzamičnega kisa

1 l zelenjavne osnove

400 g smetane

2 stebli peteršilja

1 žlica mešanih semen (sezam, lan, sončnična semena)

sol in mleti poper


PRIPRAVA:


Por razdelimo na posamezne liste, dobro ga operemo, osušimo in sesekljamo. Krompir operemo ter narežemo ga na kocke. Čebulo olupimo in prav tako sesekljamo. V posodi segrejemo oljčno olje in prepražimo čebulo, por in krompir. Zalijemo z juho in začinimo s kisom. Kuhamo približno 25 min. oz.da se por in krompir zmehčata.

Vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom v kremasto juhico. Primešamo smetano in še enkrat dobro premešamo. Po okusu začinimo še s soljo in poprom.


Na krožniku serviramo potreseno s nekaj drobno narezanimi listi pora, sesekljanim peteršiljem in za hrustljavi okus, še z nekaj mešanimi semeni.


Porova juhica je idealna tudi za zamrzovanje. Hranimo jo v plastičnih posodicah in ko smo v časovni stiski, jo samo odmrznemo in topel obrok je pripravljen.



Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page