top of page

TOSCA TORTICE

  • Writer: dobrovoljcmojca
    dobrovoljcmojca
  • Jan 16, 2021
  • 1 min read

Tosca tortice so doma na Švedskem. Te male lepotice z marcipanom in aromatičnimi oreščki so obvezni del “fike” - to je čas, ki si ga Švedi vzamejo za počitek in obred pitja kave in ga spremlja tudi grižljaj sladkosti. Moja najljubša razvada, kadar obiščem Švedsko.

ree

SESTAVINE


Za tortice potrebujemo:

90 g sladkorja

270 g moke

180 g masla

1 rumenjak


Za nadev:

250 g mandljeve mase (marcipan)

100 g masla sobne temperature

2 jajca

3 beljake


Za oblogo:

30 g pistacij

50 g indijskih oreščkov

30 g brazilskih oreščkov

50 g sesekljanih mandljev

½ dcl sladke smetane

50 g masla

50 g sladkorja

50 g medu


PRIPRAVA:


Pečico segrejemo na 180º C. Najprej v posodi kuhinjskega robota pripravimo testo. Zmešamo vse sestavine v gladko testo, ki naj počiva v hladilniku 1 uro.

Vmes pripravimo nadev. Naribamo marcipan, ki ga zmešamo skupaj z maslom in jajci v gladko pasto.

Po eni uri razvaljamo testo na debelino 2 mm in s pomočjo modelčka (jaz uporabim kar kozarec) oblikujemo kroge premera 7 - 8 cm. Položimo jih v namaščen pekač, ki ima oblikovane majhne vdolbinice (lahko uporabite tudi pekač za mafine) in napolnimo z mandljevo maso. Pečemo približno 15 min.

Vmes sesekljamo vse oreščke. Jaz včasih brazilske oreščke ali indijske oreščke zamenjam s na mandlji v lističih. Segrejemo smetano, sladkor, maslo in med do vretja. Odstavimo in primešamo oreščke. Dobro zmešamo.

Maso s pomočjo majhne čajne žličke naložimo na na pol pečene tortice (približno ena žlica nadeva za eno tortico) in pečemo še 10 -12 min. v pečici na 200º C. Tortice so pečene, ko se površina obarva zlato rjavo.

Ko se tortice popolnoma ohladijo si čudovito hrustljave in polepšajo tudi vaš čas za kavo.




Comments


© 2023 by Kuharija po moje

bottom of page